Halloweenowe fit muffinki dyniowo-pomarańczowe

Halloweenowe fit muffinki dyniowo-pomarańczowe

31 października 2017 Dieta 0

Zgodnie z obietnicą podrzucam przepis z serii zdrowe słodycze, na dyniowe muffinki z nutką pomarańczy, idealne na Halloween – tym bardziej, jeśli użyjemy konfitury z truskawek 🙂 Robi się je dość prosto, choć moja wersja jest wersją eksperymentalną 😉 Mam nadzieję, że wyjdą Wam jednak równie dobre jak mi, dajcie znać! A tymczasem do dzieła!

  1. Najpierw potrzebujemy upiec dynię. Kroimy ją na kilka części, wydrążamy środek i razem ze skórką wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. pół godziny, do miękkości.
  2. Do muffinek nie będzie nam potrzebna cała dynia, więc proponuję z pozostałych części zrobić np. krem z dyni (jeden z prostych przepisów znajdziecie >>tutaj Ale polecam też zupę z dyni na mleku kokosowym – pycha 🙂 )
  3. Będziemy potrzebować 300 g pieczonej dyni, którą miksujemy z 100 ml mleka i 50 ml wyciśniętego soku z pomarańczy.
  4. Następnie 50 g masła roztapiamy (możecie też użyć oleju kokosowego, ale pamiętajcie, że wcale nie jest to dużo zdrowsze rozwiązanie) i po ostudzeniu dodajemy 2 jajka i startą skórkę z 1 pomarańczy > całość roztrzepujemy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem z dyni. Ja do całości dodałam jeszcze ok. 2 łyżki płynnego miodu
  5. W osobnej misce przygotowujemy suche składniki. Ja miałam niestety mało mąki, więc zaczęłam kombinować 🙂 Możesz dodać po prostu 2 szklanki mąki pełnoziarnistej. Jeśli chcesz możesz pomieszać ulubione mąki. Ja dałam jedną szklankę pełnoziarnistej i że musiałam się czymś ratować, to zmieliłam szklankę kaszy jaglanej na mąkę i dodałam szklankę zrobionej mąki jaglanej 🙂 Możesz wybrać swoją ulubioną mąkę lub pomieszać dwa rodzaje. Jeśli zależy Ci na bezglutenowej, dodaj np. mąkę migdałową, która świetnie nadaje się do wypieków. Do mąki dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy (możesz zastąpić go jedną łyżeczką sody oczyszczonej, ale pamiętaj o dodaniu czegoś kwaśnego do ciasta, np. trochę soku z cytryny i o tym, że w tylu stopniach przy użyciu sody muffinki mogą słabiej wyrosnąć.)
  6. Mieszamy delikatnie suche składniki z mokrymi i przekładamy równo do papilotek (zapełniamy mniej więcej do połowy)
  7. Małą łyżeczką nakładamy delikatnie do każdej muffinki domowej konfitury, tak żeby trochę weszła do środka. U mnie morela i borówka, ale może być dosłownie każda, którą macie i lubicie.
  8. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka 🙂

Czekamy aż wystygnie i zajadamy! 🙂

Smacznego!

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Daj znać co myślisz!

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz

FreshMail.pl