Tarta z jarmużem i burakami

Tarta z jarmużem i burakami

29 września 2016 Dieta 0

img_1337

Zachęcam Was do zrobienia bardzo prostego, a jakże pysznego i pożywnego obiadu.

Do tarty obiadowej możecie „wrzucić” dosłownie to na co macie ochotę lub macie w lodówce, nie zapominając o tym, żeby nie przesadzić z ilością smaków i składników. 3 główne w zupełności wystarczą, nie licząc spodu i masy jajecznej.

Wykonanie:

Spód tarty:
200 g mąki
100 g masła
jajko
sól

Ciasto od razu ułóż na blaszce, nakłuj widelcem i włóż do lodówki na min. godzinę. Po czym upiecz w piekarniku (180 stopni ok. 10 minut) wyjmij i zacznij układać nadzienie:

Na samym spodzie ułóż pokrojone w plastry i ugotowane wcześniej buraki. Między burakami ułóż kawałki jarmużu. Posyp małymi kawałkami dowolnego sera pleśniowego (nie za wiele, ser gdzieniegdzie do smaku). Można też zrezygnować z sera, jeśli zależy Ci na małej kaloryczności dania.

Zalej wszystko masą jajeczną (rozbij 3-4 jaja, dodaj 3 łyżki jogurty naturalnego lub śmietany z niską zawartością tłuszczu, dodaj sól, pieprz i jeśli chcesz inne przyprawy wedle Twoich smaków, np. zioła, czy słodką paprykę.

Wstaw wszystko do piekarnika na 20 min. na 180 stopni.

I gotowe! 🙂

Zajmie Ci to chwilę, a będziesz mieć obiad do pracy na kilka dni, jeśli wcześniej ktoś nie podje Ci tarty 😉

Smacznego!

img_1336

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Masz jakieś przemyślenia?

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz

FreshMail.pl