Twaróg własnego wyrobu

Twaróg własnego wyrobu

16 października 2016 Dieta 0

img_1299

Zrobienie własnego twarogu jest banalnie proste, a smak i delikatność gotowego serka nie do porównania z wyrobami sklepowymi.

Kluczowe jest znalezienie prawdziwego mleka. Jeśli mieszkasz na wsi pewnie nie stanowi to dla Ciebie żadnego problemu.
W większych miastach natomiast wystarczy wybrać się na targowisko, na którym zazwyczaj nie trudno jest znaleźć takie świeże, prawdziwe mleko.

Z 1,5 litra mleka wychodzi ok. 300-400 gram sera.

Mleko zostaw na kilka godzin lub całą noc w temperaturze pokojowej, aż skwaśnieje.

Potem wystarczy podgrzewać mleko na małym ogniu (można wcześniej zdjąć śmietanę, która wytworzyła się na pozostawionym mleku), mieszając wolno aż do momentu rozwarstwienia. Zauważymy, że zaczynają pływać w mleku małe białe cząstki, a woda robi się żółta. Co bardzo ważne – nie dopuść do wrzenia.

Kolejny krok to przelanie wszystkiego przez sito i pozostawienie gotowego sera do odsączenia. Można już wtedy wstawić go do lodówki i odczekać.

img_1297

Inna metoda to odsączenie sera za pomocą gazy.

Po odsączeniu twaróg jest gotowy do spożycia, czy to na słodko z miodem, czy też na słono, z rzodkiewką i szczypiorkiem, bądź w każdej dowolnie wybranej kompozycji, a najlepiej smakuje po prostu sam 🙂

Smacznego!

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Masz jakieś przemyślenia?

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz

FreshMail.pl