Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki

12 kwietnia 2016 Dieta 0

Dziś zupka, krem z marchewki, szybki, pyszny, prosty i zdrowy posiłek.

Zupę polecamy na podwieczorek lub kolację (na IV lub V posiłek w ciągu dnia). Jest to pełnowartościowy posiłek, ale jednak lekki i mniej sycący niż powinien być posiłek przygotowany na pierwsze śniadanie bądź obiad.

Na 4 porcje będziecie potrzebować:

  • 0,5 kg marchwii
  • małą cebulę
  • łyżkę curry
  • łyżeczkę masła lub oliwy
  • 1 litr wywaru warzywnego

Przygotowanie jest banalnie proste. Cebulę kroimy i szklimy na odrobinie masła bądź oliwy. Dodajemy pokrojoną w grube plastry, wcześniej obraną marchewkę i łyżkę curry. Chwilę dusimy i dodajemy wywar tak, by przykrył marchewkę. Gotujemy do momentu aż marchewka będzie miękka. Dolewamy resztę wywaru i miksujemy. Wywar można dodawać stopniowo i obserwować konsystencję zupy, żeby wybrać najbardziej nam odpowiadającą. Przed podaniem można skropić zupę oliwą, a dla lepszego efektu posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego! 🙂

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Masz jakieś przemyślenia?

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz

FreshMail.pl