Buraczkowe ciasto czekoladowe

Buraczkowe ciasto czekoladowe

7 marca 2016 Dieta 0

Burak i czekolada jako para? Czemu nie!
Uwielbiasz ciasto czekoladowe, ale chciał/abyś, żeby było też zdrowe?
Oto rozwiązanie: ciasto czekoladowe z burakami

Składniki:
• 50 g kakao
• 170 g mąki (żeby było zdrowiej możemy zamiast pszennej użyć orkiszowej, jęczmiennej, albo bezglutenowej migdałowej – wedle upodobań)
• 100-200 g cukru brązowego (w zależności od tego, jak bardzo słodkie lubimy – ja użyłam 150g i dla mnie wyszło trochę za słodkie)
• 250 g ugotowanych buraczków
• 3 jaja
• 200 g oleju kokosowego
• 100 g gorzkiej czekolady

1. Mieszamy osobno suche składniki, mąkę, kakao i cukier.
2. Mokre składniki: buraki, olej, jaja miksujemy na gładką masę.
3. Do mokrych składników powoli dodajemy suche i łączymy. Do wymieszanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę.
4. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (Ø23 cm) i pieczemy w temperaturze 160-170 °C przez ok. 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, wyłączmy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
5. Opcjonalnie możemy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Efekt?

dsc_0055

Et voila! Zdrowa przekąska gotowa do spożycia 🙂

Prześlij dalej:

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Daj znać co myślisz!

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz