Pierniczki świąteczne w wersji fitowej

Pierniczki świąteczne w wersji fitowej

17 grudnia 2017 Dieta 0


Wiem, że już niecały tydzień do Wigilii i niektóre z Was powiedzią pewnie “Przecież to nie czas na pieczenie pierniczków!” No tak, ale co zrobić, jak o nich zapomniałyśmy w listopadzie, albo jak czas na to nie pozwolił?

Ja robiłam pierniczki wczoraj, jednego zjadłam od razu po upieczeniu i potwierdzam, że nadają się w zasadzie od razu do spożycia, aczkolwiek warto je zrobić jednak te kilka dni przed Świętami i dać im dojść do siebie 😉

U mnie tradycyjnie przepis modyfikowany był w związku z dostępnością lub jej brakiem niektórych produktów 😉

Dlatego przesyłam Wam kilka opcji przepisu, w tym wersję bezglutenową!

Przepis na pyszne i zdrowe pierniczki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie żytnia razowa typ 2000, można oczywiście użyć zwykłej pszennej, jeśli chcecie, ale warto wybrać jednak zdrowszą mąkę)
    * w wersji bezglutenowej możecie użyć jednej, ulubionej mąki lub zrobić mieszankę z mąki ryżowej, mąki kukurydzianej, mąki ziemniaczanej i mąki kokosowej – takie mąki dostaniecie w sklepie z żywnością naturalną lub jeśli macie czas możecie zrobić same – np. mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi wiórkami
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej – można też znaleźć w sklepie z organiczną żywnością lub jeśli macie czas warto zrobić samemu – ja niestety nie znalazłam nigdzie i też czasu zabrakło, więc dałam: 2 łyżeczki cynamonu, szczyptę zmielonych goździków, szczyptę imbiru mielonego, szczyptę kardamonu, łyżeczkę prawdziwego kakao (można też dodać zmielonych migdałów). 
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka (tu oczywiście użyjcie ulubionego mleka, zwykłego lub roślinnego, świetnie skomponuje się z pewnością mleko migdałowe)

Mąkę wsypać do miksera, wlewać rozpuszczony gorący miód na włączonych obrotach (można też siekać i wyrabiać ciasto ręcznie). Ciągle mieszając/siekając, dodać sodę i przyprawy, a następnie roztopione masło i jedno jajko. Stopniowo dolewając mleko wyrabiać ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Dokładnie wyrabiać aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Foremkami wykroić dowolne wzory pierniczków. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

Odłożyć pierniczki do słoika/pudełka i zajadać w Święta! 🙂

Prześlij dalej:

Autor

Anna Raimann:

0 Comments

Daj znać co myślisz!

Twój e-mail nie będzie udostępniony publicznie. Pola wymagane oznaczone są *

Dodaj komentarz